Zo monteer je het Qibbel Air achterzitje

Het Qibbel Air achterzitje monteer je in een handomdraai achter op je fiets. Zelfs als je twee linkerhanden hebt, lukt het jou om ons achterzitje te monteren. Twijfel je over de montage? Laat het achterzitje dan installeren bij een fietsenwinkel bij jou in de buurt.

Het Qibbel achterzitje kan gemonteerd worden op fietsen met en zonder bagagedrager. Heb je geen bagagedrager? Geen probleem. Met de Qibbel framebevestiging kan je kind toch veilig bij jou achterop zitten.

Past het Qibbel achterzitje op mijn bagagedrager?

Heb je een fiets met bagagedrager en wil je daarop je achterzitje monteren? Controleer dan eerst of je bagagedrager hier wel sterk genoeg voor is. Een bagagedrager moet minimaal 27 kg aan gewicht kunnen dragen om je kind veilig te kunnen vervoeren. De bagagedrager moet 11 tot 17 cm breed zijn en de buizen aan de zijkant van de drager moeten 10 tot 22 mm dik zijn (rond of ovaal).

Weet je zeker dat je bagagedrager aan alle voorwaarden voldoet? Dan kun je starten met het monteren van het stoeltje.

Achterzitje monteren op de bagagedrager

Het achterzitje monteer je op de bagagedrager met behulp van het klemmechanisme. Je gebruikt de draaiknop van het mechanisme om de klem open of dicht te draaien. Draai de klem open, zet het stoeltje op de bagagedrager en draai het klemmechanisme stevig vast. Controleer of de klemmen goed om je bagagedrager zitten.

Zijn de buizen van de drager 10 tot 14 mm dik? Gebruik dan de speciale insert dat standaard met het stoeltje wordt meegeleverd. Om de insert in de klem te zetten, verwijder je eerst de antislipstrip uit de klem. Dan zet je de insert erin en vervolgens plaats je de antislipstrip terug. Vergeet niet om de antislipstrips terug te plaatsen! Deze strips zorgen ervoor dat het achterzitje stevig op de bagagedrager blijft zitten.

Controleer of het achterzitje goed gemonteerd is

Is het monteren van het achterzitje gelukt? Dan is het tijd om te kijken of het zitje op de goede gemonteerd is. Controleer of het zitje op de goede plek zit. Op de zijkant van het achterzitje staat een zwaartepuntteken. De afstand tussen de achteras van de fiets en het zwaartepuntteken op het zitje mag niet meer dan 10 cm zijn. Vervolgens zet je je kind in het zitje en controleer je of het zitje niet te dicht op het zadel zit. Je kindje moet immers niet alleen veilig, maar ook comfortabel achterop de fiets kunnen zitten. Zit het zitje op de goede plaats? Draai dan de knop van het klemmechanisme zo strak mogelijk aan. Vergeet ook niet om de veiligheidsriem om het frame vast te klikken.

Achterzitje monteren op het frame

Heb je een fiets zonder bagagedrager? Dan kun je het Qibbel Air achterzitje op het frame monteren met de speciale framebevestiging. Deze bevestiging is geschikt voor ronde en ovale zadelbuizen met een diameter van 28 tot 40 mm. De framebevestiging zit standaard bij het Qibbel Air stoeltje voor framebevestiging en is ook los verkrijgbaar. wil je het Qibbel Air achterzitje makkelijk kunnen wisselen van mama’s fiets naar opa’s fiets? Zorg dan voor een extra framebevestiging. Handig, want zo ben je snel onderweg.

De framebevestiging bestaat uit twee delen: de bevestiging en de draagbeugel. We beginnen met de bevestiging. Deze zet je om de zadelbuis heen. De moeren draai je met de hand aan. Vervolgens plaats je de draagbeugel in de bevestiging. Draai het geheel vast met de twee bouten. De draagbeugel moet horizontaal boven het achterwiel komen en de afstand tussen het achterwiel en de draagbeugel moet minimaal 10 cm zijn. Door de bevestiging naar boven of naar beneden te schuiven over de zadelbuis kun je de hoogte van de draagbeugel verstellen. Met de beweegbare binnenring kun je de stand van de bevestiging veranderen, zodat de draagbeugel horizontaal staat. Staat alles goed? Draai dan de moeren stevig aan met een steeksleutel. Draai de moeren kruislings en gelijkmatig aan. Plaats nu het zitje op de draagbeugel zoals beschreven bij de bagagedragermontage.

Klaar om op pad te gaan

Met het Qibbel Air achterzitje stevig gemonteerd op je fiets, zijn jullie klaar om te genieten van vele fietsavonturen. Heb je nog wat extra hulp nodig bij het installeren van het achterzitje? In de montagehandleiding vind je stap voor stap uitleg met afbeeldingen. In het filmpje onder deze tekst laten we je zien hoe je het achterzitje veilig monteert en gebruikt. Toch nog vragen? Ga dan langs bij een fietsenwinkel bij jou in de buurt.